Melba brzoskwiniowa fot. Fotolia

Melba brzoskwiniowa

Deser doskonały na gorące dni. Przygotowanie go zajmie Ci niewiele czasu
/ 20.08.2013 15:50
Melba brzoskwiniowa fot. Fotolia

Przygotowanie: 30 min
Dla 4 osób
1 porcja – ok. 420 kcal

Składniki:

  • 4 świeże brzoskwinie, po sezonie mogą być z puszki
  • 8 kulek lodów waniliowych
  • 10 dag cukru
  • 1 galaretka malinowa
  • 50 ml wiśniówki lub rumu, koniaku, winiaku

Sposób przygotowania:


  1. Przygotować według przepisu na opakowaniu galaretkę malinową, dodając mniej wody (około 1 i 1/2 szklanki), brzoskwinie umyć, zalać na moment wrzątkiem, zdjąć skórkę, przekroić na pół, wyjąć pestki, z wody i cukru ugotować syrop.
  2. Do wrzącego syrpou wrzucić na 5 min brzoskwinie, wyjąć, ostudzić, schłodzić w lodówce, do szklanych pucharków, najlepiej na nóżce, włożyć lody, na nich położyć brzoskwinie, polać wszystko niewielką ilością alkoholu, zalać tężejącą galaretką, schłodzić, melbę można również udekorować bitą śmietaną i posypać wiórkami czekoladowymi.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)