Marmolada wieloowocowa - przepis

Bakalland, marmolada fot. serwis prasowy
Słodka i gęsta marmolada o wyjątkowym smaku
/ 17.07.2018 14:12
Bakalland, marmolada fot. serwis prasowy

Przygotowanie łącznie – 30 min
Gotowanie łącznie – 1,5 godz.
Kalorie 230 kcal/100 g produktu



Przepis na 5 słoików (po 1/4 L):
  • 1 kg śliwek (renklody, węgierki)
  • 1/2 kg kwaśnych jabłek
  • 1/2 kg gruszek
  • cytryna
  • 1 kg cukru
  • kawałek cynamonu
  • kilka goździków

Sposób wykonania:

  1. Jabłka i gruszki umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne, miąższ pokrój na kawałki i włóż do rondla. Dodaj skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok, odrzucając pestki. Podlej 1/2 szklanki wody i gotuj pod przykryciem 10–15 minut.

  1. Śliwki umyj, przekrój, usuń pestki, dodaj do jabłek i gruszek. Włóż przyprawy korzenne. Ogrzewaj pod przykryciem kolejne 5–10 minut, aż śliwki zmiękną. Wsyp cukier, wymieszaj i gotuj bez przykrycia na małym ogniu, aż odparuje większość wody i marmolada nabierze odpowiedniej gęstości. Często mieszaj, by owoce się nie przypaliły. Gęstość marmolady sprawdź, wlewając gorącą kroplę na talerzyk. Jeżeli kropla tężeje i nie rozlewa się, zakończ ogrzewanie. Usuń przyprawy korzenne i gorącą marmoladę włóż do słoików. Zamknij, odwrócić do góry dnem i ostudź.

Redakcja poleca

REKLAMA