Mandarynkowe serniczki

Na przekór jesieni
/ 16.10.2008 12:22
Składniki:
- 24 małe okrągłe herbatniki
- 25 dag homogenizowanego, waniliowego twarożku
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 2 galaretki jasne, np. cytrynowe czy agrestowe
- 3 mandarynki
- listki mięty do dekoracji

Mandarynki wyszorować, obrać, dwie podzielić na cząstki, z trzeciej wycisnąć sok. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić. Twarożek zmiksować z kremówką, 1 szklanką ostudzonej galaretki i sokiem wyciśniętym z mandarynki. Większe kieliszki lub pucharki opłukać zimną wodą, na dno wlać warstwę galaretki, schłodzić. Kiedy zastygnie, włożyć łyżkę białej masy, na nią herbatniki i 2-3 łyżeczki masy, przykryć herbatnikiem, schłodzić w lodówce. Wystawić, zanurzyć na moment w ciepłej wodzie, wyjąć deser z pucharków, ozdobić cząstką mandarynki i listkami mięty.
Tagi: deser