Małe tarty z malinami - przepis

Tarta to potrawa typowo francuska - zachwyci najbardziej wybredne podniebienie. Miłośnikom kruchego ciasta polecamy przygotowanie małych tart z owocami - podzielne porcje na pewno będą dobrym pomysłem.
/ 25.09.2013 10:46

Przepis na miniaturowe tarty z malinami

Składniki na 6 porcji:

Ciasto:

  • 125 g cukru
  • 250g mąki
  • 1 jajko
  • 125 g miękkiego masła
  • 120g ciemnej czekolady

Krem:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 50 g cukru
  • 1/4 laski wanilii
  • 2 łyżki Sunquicka Mango
  • 4 żółtka
  • 25g mąki kukurydzianej
  • 500 g  malin

Tarty z malinami

Polecamy: Tarta - przepis podstawowy

Przygotowanie:

125 g cukru zmieszać w dużej misce z mąką, dodać jajko i miękkie masło. Z masy wyrobić kruche ciasto i wstawić je do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie delikatnie rozwałkować masę, wyciąć równiej wielkości kółka i umieścić je w foremkach na minitarty dobrze dociskając. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180o C, ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować nią dna minitart. Śmietankę zagotować wraz z cukrem i wanilią, zdjąć z ognia i wlać rozmieszane żółtka intensywnie mieszając. Garnek ustawić z powrotem na średnim ogniu i gotować krem od czasu do czasu mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, dodać mąkę kukurydzianą i gotować do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kiedy krem ostygnie, ułożyć go na minitarty, udekorować malinami i odstawić do lodówki na 2 godziny. Udekorować świeżymi listkami mięty.

Źródło: Marketing & PR Solution/bj

Zobacz także: Tarta z gruszkami i żurawiną amerykańską

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)