Przepis na miniaturowe tarty z malinami
Składniki na 6 porcji:
Ciasto:
- 125 g cukru
- 250g mąki
- 1 jajko
- 125 g miękkiego masła
- 120g ciemnej czekolady
Krem:
- 500 ml śmietanki 30%
- 50 g cukru
- 1/4 laski wanilii
- 2 łyżki Sunquicka Mango
- 4 żółtka
- 25g mąki kukurydzianej
- 500 g malin
Polecamy: Tarta - przepis podstawowy
Przygotowanie:
125 g cukru zmieszać w dużej misce z mąką, dodać jajko i miękkie masło. Z masy wyrobić kruche ciasto i wstawić je do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie delikatnie rozwałkować masę, wyciąć równiej wielkości kółka i umieścić je w foremkach na minitarty dobrze dociskając. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180o C, ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować nią dna minitart. Śmietankę zagotować wraz z cukrem i wanilią, zdjąć z ognia i wlać rozmieszane żółtka intensywnie mieszając. Garnek ustawić z powrotem na średnim ogniu i gotować krem od czasu do czasu mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, dodać mąkę kukurydzianą i gotować do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kiedy krem ostygnie, ułożyć go na minitarty, udekorować malinami i odstawić do lodówki na 2 godziny. Udekorować świeżymi listkami mięty.
Źródło: Marketing & PR Solution/bj
Zobacz także: Tarta z gruszkami i żurawiną amerykańską