Makowy keksik

Podobno keks udaje się zawsze, może i makowy...
/ 31.05.2019 00:07

Składniki:
- 2 szklanki maku
- 12 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 4 jabłka
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag rodzynek
- masło i bułka tarta do formy
- cukier puder

Mak opłukać, zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Osączyć, ostudzić, zemleć. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Jabłka umyć, obrać, dwa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, z pozostałych usunąć gniazdka nasienne, pokroić w kostkę.

Mak wymieszać z masą żółtkową i startymi jabłkami. Połączyć z kaszą, proszkiem do pieczenia, rodzynkami i jabłkami krojonymi w kostkę. Delikatnie wymieszać z pianą z białek. Podłużną, wąską formę natłuścić masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto, piec ok. 50 min w 190°C.