Szukasz przepisu na makowiec wegański lub bez ciasta? Wypróbuj nasze przepisy na makowiec japoński!

Makowiec japoński to świetna alternatywa dla tradycyjnych świątecznych ciast z makiem. Zobaczcie!
/ 05.12.2014 10:20

Makowiec japoński bezglutenowy

Składniki:

  • 500 g maku
  • 3 średnie jabłka
  • Pół szklanki żurawiny
  • Pół szklanki tapioki
  • Pół kostki masła
  • Garść siekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • pół szklanki cukru pudru
  • duża gruszka

Przygotowanie

  1. Mak dokładnie przesiej i pozbądź się resztek zanieczyszczeń.
  2. Przygotuj do namoczenia we wrzącej wodzie, przez około 2 godziny.
  3. Następnie przemiel przez maszynkę do mięsa i połącz z suszoną żurawiną i siekanymi orzechami włoskimi.
  4. Roztop masło i dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z gryczaną. Namocz tapiokę i dodaj.
  5. Wszystkie masy dokładnie wymieszaj i połącz z cukrem pudrem. Na koniec duś pokrojone jabłka i dodaj do masy ciasta.
  6. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmaruj. Ułóż pokrojone gruszki na wierzchu i piecz przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. Poczekaj z krojeniem makowca do wystygnięcia. 

W wersji wegańskiej

Składniki:

  • 100 ml oleju kokosowego
  • 500 g maku
  • Garść żurawiny suszonej
  • Garść pokrojonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 3 średnie jabłka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Pół szklanki nasion chia
  • Pół szklanki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Mak dokładnie przesiej i pozbądź się resztek zanieczyszczeń. Przygotuj do namoczenia we wrzącej wodzie, przez około 2 godziny.
  2. Następnie przemiel przez maszynkę do mięsa i połącz z suszoną żurawiną i siekanymi orzechami.
  3. Roztop olej kokosowy i dodaj mąkę ziemniaczaną. Wszystkie masy dokładnie wymieszaj i połącz z cukrem pudrem.
  4. Namocz nasiona chia i dodaj. Na koniec duś pokrojone jabłka i dodaj do masy ciasta.
  5. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmaruj. Piecz przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  6. Poczekaj z krojeniem do wystygnięcia. 

Z gotowej masy makowej

Składniki:

  • Puszka gotowej masy makowej
  • Garść suszonej żurawiny
  • Garść orzechów laskowych
  • Pół szklanki tapioki
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 100 g masła + 50 g na spód
  • Pół szklanki maki ziemniaczanej
  • Szklanka mąki pszennej

Przygotowanie

  1. Mak dokładnie przesiej i pozbądź się resztek zanieczyszczeń. Przygotuj do namoczenia we wrzącej wodzie, przez około 2 godziny.
  2. Następnie przemiel przez maszynkę do mięsa i połącz z suszoną żurawiną i siekanymi orzechami.
  3. Roztop masło i dodaj mąkę ziemniaczaną. Wszystkie masy dokładnie wymieszaj i połącz z cukrem pudrem.
  4. Namocz tapiokę i dodaj. Na koniec duś pokrojone jabłka i dodaj do masy ciasta.
  5. Przygotuj spód ciasta z mąki zagniecionej z kawałkiem masła i cukrem. Wyłóż na dnie naczynia do zapiekania.
  6. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmaruj. Piecz przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. Poczekaj z krojeniem do wystygnięcia.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić najlepszy makowiec zawijany tak, aby nie pękał! Zobacz nasze pomysły na najlepsze przepisy na ciasta na Boże Narodzenie!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)