Makowiec domowy

Pełen maku zawijaniec drożdżowy!
/ 15.12.2009 12:50

Przygotowanie 60 min * pieczenie ok. 50 min * 1 porcja – ok. 370 kcal

Składniki na 12 porcji:
Ciasto: 
50 dag mąki
- 10 dag cukru
- 7 dag masła
- 2 żółtka
- szklanka mleka
- 3 dag drożdży
- cukier wanilinowy
- skórka otarta z cytryny

Masa:
- 30 dag maku
- 12 dag cukru
- 0,5 dag drożdży
- cukier wanilinowy
- 2 białka
- 5 dag rodzynek

Sposób wykonania:

1. Na ciasto rozkrusz drożdże, dokładnie rozetrzyj z łyżką cukru i kilkoma łyżkami ciepłego
mleka, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

2. Pozostałe mleko zagotuj i zaparz nim szklankę mąki, starannie wymieszaj, aby nie było grudek.

3. Gdy masa przestygnie, połącz ją z drożdżami, ponownie odstaw do wyrośnięcia.

4. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką puszystą masę, masło roztop, wszystkie składniki ciasta wyrób na jednolitą masę, odstaw w ciepłe miejsce.

5. Na masę sparz mak, odcedź, zmiel trzykrotnie i utrzyj z cukrem.

6 Drożdże utrzyj z łyżką cukru, białka ubij na sztywną pianę, a masło rozpuść, połącz wszystkie składniki masy, dokładnie wymieszaj.

7. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, rozsmaruj na nim równą warstwą masę makową, zwiń do środka przeciwległe brzegi.

8. Makowce przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrośnięte wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C, piecz 50 minut.

Świąteczne wypieki - forum >>