Lody z cynamonem

Deser polać sosem, ozdobić jeżynami
Składniki:
- 500 ml lodów śmietankowych lub waniliowych
- pół łyżeczki zmielonego cynamonu
- 20 dag jeżyn
- pół cytryny
- 200 ml śmietanki kremówki
- łyżka cukru waniliowego

Jeżyny przebrać, opłukać, osączyć, odłożyć kilka do dekoracji,
pozostałe wrzucić do rondelka, podlać łyżką wody, rozgotować,
zmiksować, przetrzeć przez sito, przyprawić do smaku sokiem z cytryny,
schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym,
lody (nie powinny być zbyt zmrożone) wymieszać z cynamonem,
do pucharków włożyć trochę bitej śmietany i kilka lodowych kulek, deser polać sosem, ozdobić odłożonymi jeżynami.
Tagi: deser
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)