Lody waniliowe na sałatce owocowej pod ciepłym sosem zabajone

Przygotowujemy miskę, którą możemy umieścić na rondelku, tak by była podgrzewana parą. W misce z 5 żółtek i 100 g cukru pudru ukręcamy kogiel mogiel.
/ 13.05.2008 13:11

Składniki
Owoce leśne - jagody, borówki, jeżyny, maliny
Lody waniliowe
5 żółtek
100 g cukru pudru
150 ml szampana
Granat i mięta (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
Przygotowujemy miskę, którą możemy umieścić na rondelku, tak by była podgrzewana parą. W misce z 5 żółtek i 100 g cukru pudru ukręcamy kogiel mogiel. Rozgrzewamy wodę w rondelku tak by parowała, ale też zbytnio nie wrzała i nakładamy na rondelek miskę. Nadal mieszając trzepaczką kogiel mogiel, wlewamy powoli szampana. Mieszamy energicznie ok. 10 min aż do osiągnięcia gęstej masy. Należy jednak uważać, żeby jajko nie ścięło się na słodką jajecznicę.

Do miseczki lub pucharu nakładamy owoce, przykrywamy lodami waniliowymi i polewamy jeszcze ciepłym sosem Zabajone. Całość posypujemy cząstkami granatu i dekorujemy świeżą miętą.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)