Lody morelowe

Udekorować cząstkami świeżych owoców.
Przygotowanie lodów wymaga ogromnej cierpliwości i dokładności.
Maszyna do lodów czyni cuda. Kto jej nie ma, może jedynie dążyć do ideału. Oto wskazówki dla tych, którzy podejmą takie wyzwanie: jajka umyć w gorącej wodzie; jedno żółtko waży 25-30 g, białko 30-35 g; masa osiąga temperaturę ok. 82°C, gdy lekko parzy w palec; potrzebne są: termometr kuchenny, zamrażarka i pojemnik ze stali inox. Masę umieścić w uprzednio zamrożonym pojemniku. Nie wypełniać go po brzegi, ponieważ masa w trakcie zamrażania powiększy objętość. Po godzinie lody zmiksować i znów zamrozić. Powtórzyć czynność po upływie kolejnej godziny; zamrozić na około 2 godziny.

ok. 12 gałek
Składniki:
- 70 ml mleka
- 20 ml śmietany
- 50 g cukru
- 50 g żółtek
- 50 g glukozy
- 200 ml wody
- 100 g zmiksowanego miąższu moreli
do dekoracji: świeże owoce

Zagotować mleko ze śmietaną. Resztę składników wymieszać. Do masy zagrzanej do temperatury 82°C dodać miazgę morelową, wystudzić, następnie wymieszać w maszynie. Udekorować cząstkami świeżych owoców.



SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 lata temu
zoltko 35g? lohohoh