Składniki na 1 porcję:
- 2 kulki lodów czekoladowych
- 1 ciastko biszkoptowe, np. delicje
- wiśnie w syropie
- czekolada mleczna
- folia dekoracyjna do czekolady (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w garnuszku lub w mikrofali.
- W tym drugim przypadku kruszymy czekoladę do miski odpowiedniej do użycia w mikrofali, nastawiamy maksymalną moc 800 W i co 15-20 sekund wyjmujemy zawartość aby wymieszać czekoladę. Czynność powtarzamy aż do rozpuszczenia całej czekolady.
- Gdy czekolada troszeczkę ostygnie, ale nadal jest płynna, nakładamy ją pędzlem kucharskim na folię kucharską lub specjalną folię dekoracyjną.
- Czekamy chwilę aż zgęstnieje, następnie nacinamy ją delikatnie zależnie od tego jaki kształt chcemy uzyskać.
- Zginamy folię na wałku, jakiejś puszce czy tubie, przytrzymujemy chwilę w takiej pozycji.
- W momencie gdy folia się już nie odkształca wstawiamy całość do zamrażarki. Wcześniejsze nacięcia pozwolą nam łatwiej oddzielić odpowiednie kawałki czekolady po jej zastygnięciu.
- Kwadratowe kawałki czekolady przygotowujemy na folii dekoracyjnej bez jej zginania. Czekoladowe paski przygotowujemy zaginając folię z czekoladą.
- Na gotowe kwadraty czekolady nakładamy po kulce lodów czekoladowych, obok układamy połówki delicji. Kulki lodów przyozdabiamy czekoladowymi paskami.
- Wzdłuż talerza delikatnie nakładamy wiśnię w syropie.
Zobacz zbiory naszych przepisów sezonowych:
Ciasto z czereśniami - 13 przepisów na desery z czereśniami
Bób - przepisy na dania z bobem
Dania z jagodami - 30 przepisów
Przepisy na desery z jeżynami
Bób - przepisy na dania z bobem
Dania z jagodami - 30 przepisów
Przepisy na desery z jeżynami