Lody czekoladowe z wiśniami - przepis na deser lodowy

lody czekoladowe z wiśniami, czekoladowe lody z owocami, deser lodowy z wiśniami fot. Fotolia
Prosty deser też może wyglądać wytwornie!
Weronika Kwaśniak / 07.07.2015 14:01
lody czekoladowe z wiśniami, czekoladowe lody z owocami, deser lodowy z wiśniami fot. Fotolia

Składniki na 1 porcję:

  • 2 kulki lodów czekoladowych
  • 1 ciastko biszkoptowe, np. delicje
  • wiśnie w syropie
  • czekolada mleczna
  • folia dekoracyjna do czekolady (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w garnuszku lub w mikrofali.
  2. W tym drugim przypadku kruszymy czekoladę do miski odpowiedniej do użycia w mikrofali, nastawiamy  maksymalną moc 800 W i co 15-20 sekund wyjmujemy zawartość aby wymieszać czekoladę. Czynność powtarzamy aż do rozpuszczenia całej czekolady.
  3. Gdy czekolada troszeczkę ostygnie, ale nadal jest płynna, nakładamy ją pędzlem kucharskim na folię kucharską lub specjalną folię dekoracyjną.
  4. Czekamy chwilę aż zgęstnieje, następnie nacinamy ją delikatnie zależnie od tego jaki kształt chcemy uzyskać.
  5. Zginamy folię na wałku, jakiejś puszce czy tubie, przytrzymujemy chwilę w takiej pozycji.
  6. W momencie gdy folia się już nie odkształca wstawiamy całość do zamrażarki. Wcześniejsze nacięcia pozwolą nam łatwiej oddzielić odpowiednie kawałki czekolady po jej zastygnięciu.
  7. Kwadratowe kawałki czekolady przygotowujemy na folii dekoracyjnej bez jej zginania. Czekoladowe paski przygotowujemy zaginając folię z czekoladą.
  8. Na gotowe kwadraty czekolady nakładamy po kulce lodów czekoladowych, obok układamy połówki delicji. Kulki lodów przyozdabiamy czekoladowymi paskami.
  9. Wzdłuż talerza delikatnie nakładamy wiśnię w syropie.
Na zlecenie Edipresse - mat. prasowe

Zobacz zbiory naszych przepisów sezonowych:

Redakcja poleca

REKLAMA