Przygotowanie: 1,5 godz.
Składniki na 8 porcji:
Na spód:
- 10 dag herbatników oblanych czekoladą
- 10 dag płatków owsianych
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki cukru brązowego
- 12,5 dag masła rozpuszczonego
Na masę:
- 50 dag miękkiego chudego twarogu przeciśniętego przez praskę
- 2/3 szklanki cukru brązowego
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka wrzątku
Dodatki:
- 3/4 szklanki kremówki
- 5 czubatych łyżek cukru
- 2 łyżki obranych migdałów
Sposób wykonania:
1. Herbatniki pokrusz i wymieszaj z bułką tartą, cukrem, płatkami i masłem. Dno i boki tortownicy o średnicy 23 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp herbatniki i uklep łyżką na dnie oraz na bokach foremki do wysokości 4 cm.
2. Kawę rozpuść we wrzątku. Jajka ubij z cukrem, cały czas ucierając, dodawaj ser. Następnie wsyp mąkę, wlej rozpuszczoną, przestudzoną kawę. Masę przełóż do foremki. Piecz w 50 minut w temp. 180 stopni. Upieczony sernik ostudź.
3. Na patelni rozpuść cukier, tak by lekko zbrązowiał. Włóż migdały, potem wyjmij widelcem na papier do pieczenia.
4. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, rozłóż na cieście. Boki obłóż migdałami w karmelu.
Pyszne ciasta - forum >>