Łamańce z makiem

Łamańce - łamiące mak z bakaliami
Składniki:
- 12 dag mąki
- 6 dag masła
- 3 dag cukru
- 1 żółtko
- łyżka śmietany

Na masę:
- 25 dag maku
- 12,5 dag miodu
- 3 łyżki śmietanki
- bakalie
- 0,75 l mleka
- wanilia

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Rozwałkować, pokroić na romby, upiec na złoty kolor w temp. 200°C. Mak opłukać, zalać wrzącym mlekiem, gotować 15 min na małym ogniu, odcedzić, zemleć w maszynce o drobnym sitku razem z orzechami i migdałami (jeśli są wśród naszych bakalii). Mak rozetrzeć z podgrzanym miodem, dodać utłuczoną wanilię i słodką śmietankę. Masę dokładnie wymieszać z umytymi i osuszonymi bakaliami, schłodzić.Przed podaniem obłożyć bakaliami, przybrać upieczonymi łamańcami.


SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)