POLECAMY

Kuchnia hiszpańska: Churros

Churros to wdzięczna nazwa (trochę podobna do polskiego chrustu) słodkich, smażonych ciasteczek rodem z gorącej Hiszpanii. W Hiszpanii podaje się je w akompaniamencie gorącej czekolady. Latem wyśmienicie smakują także zanurzone w „Nutelli”. Churros to niewątpliwie raj dla podniebienia, dość kaloryczny, ale zostaje im to wybaczone…

Churros to wdzięczna nazwa (trochę podobna do polskiego chrustu) słodkich, smażonych ciasteczek rodem z gorącej Hiszpanii. W Hiszpanii podaje się je w akompaniamencie gorącej czekolady. Latem wyśmienicie smakują także zanurzone w „Nutelli”. Churros to niewątpliwie raj dla podniebienia, dość kaloryczny, ale zostaje im to wybaczone…

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • olej do smażenia (słonecznikowy lub arachidowy),
  • sól,
  • cukier

Wykonanie:
Zgotujcie 300 ml wody (trochę więcej niż szklanka) i lekko ją osólcie. Do miseczki wsypcie mąkę, w środku zróbcie wyżłobienie i wlejcie weń wrzącą wodę energicznie mieszając mikserem. Gdy otrzymacie gładkie ciasto pozostawcie je do ostygnięcia, a następnie przełóżcie je do lodówki przykrywając ściereczką.
Gdy ciasto dobrze się schłodzi włóżcie je do rękawa cukierniczego z ozdobnym zakończeniem o średnicy około 1 centymetra.
Rozgrzejcie dobrze olej do smażenia na głębokiej patelni i bezpośrednio na gorący olej wyciskajcie paseczki ciasta o długości około 10 cm.
Usmażone na złoto churros przekładajcie na talerz wyłożony papierem kuchennym, w który wsiąknie nadmiar tłuszczu. Gotowe churros przełóżcie na talerz i jeszcze gorące posypcie cukrem.

AL

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/6 lat temu
Apetycznie wygląda :)
/8 lat temu
W smaku chyba jak nasze faworki?