Kruche ciasto jabłkowo-budyniowe z pianką i kruszonką

Zagniatamy ciasto, którym wylepiamy dno dużej prostokątnej formy. Oczywiście formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy tartą bułką i wykładamy równą warstwę dżemu.
/ 13.09.2018 09:58

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 175 gram margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • łyżka kwaśnej śmietany

Na przełożenie:

  • dżem/marmolada domowa z jabłek, ilość według uznania

Masa budyniowa:

  • gotujemy dwa budynie śmietankowe,wg.instrukcji na opakowaniu

Piana:

  • 3 białka + 3 łyżki cukru

Kruszonka:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania

Zagniatamy ciasto, którym wylepiamy dno dużej prostokątnej formy. Oczywiście formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy tartą bułką i wykładamy równą warstwę dżemu. Teraz dokładnie mieszamy przestudzony budyń i delikatnie małymi porcjami rozkładamy na dżemie. Białka ubijamy na sztywną pianę i rozprowadzamy na budyniu. Na koniec posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temp.180 stopni pieczemy aż wierzch zbrązowieje.