Składniki na kruche ciasto:
- 60g mąki
- 40g migdałów
- 10g kakao
- 60g cukru kryształu
- 60g masła
- Szczypta cynamonu
Składniki na krem waniliowy:
- 250 ml mleka
- Laska wanilii
- 30g żółtek
- 75g cukru
- 200ml śmietany
- 10g żelatyny
- 20ml białego rumu
Składniki na lody jogurtowe:
- 250ml jogurtu naturalnego
- 125ml śmietany
- 75g cukru pudru
- Sok z połowy cytryny
Składniki na dekorację:
- Truskawki
- Czarny pieprz
Przygotowanie:
- Migdały posiekać, połączyć z pozostałymi składnikami, zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wyłożyć na blachę i piec w temperaturze 180°C przez 12 minut.
- Mleko zagotować z wanilią na małym ogniu, tak aby nabrało aromatu. Żółtka utrzeć z cukrem, zalać gorącym waniliowym mlekiem, cały czas mieszając, aby jajka się nie ścięły, następnie w kąpieli wodnej podnieść temperaturę masy do 82°C. Namoczyć żelatynę i dodać do ciepłej masy; rozprowadzić, aby się dokładnie rozpuściła. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z masą, dodać rum.
- Przygotować lody: śmietanę podgrzać, połączyć z cukrem i mieszać aż cukier się rozpuści; dodać pozostałe składniki. Wszystko zmrozić w zamrażarce szokówce i zmiksować Pacojetem.
- Na zimne ciasto wyłożyć krem waniliowy i schłodzić w lodówce, udekorować truskawkami, oprószyć pieprzem; podawać z lodami.
Autor przepisu: Marcin Filipkiewicz
Przepis pochodzi z książki: Wykwintna kuchnia polska. Wydawnictwo Bosz.