Kołacz ze śliwkami i z kardamonem fot. STOCKFOOD/FREE

Kołacz ze śliwkami i kardamonem

Do placka warto podać gałkę lodów waniliowych
/ 07.08.2013 06:27
Kołacz ze śliwkami i z kardamonem fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie 10 min * pieczenie 60 min * 1 porcja – ok. 340 kcal

Składniki na 14 porcji:

  • 50 dag węgierek
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka oleju
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 słoiczka dżemu morelowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • cukier waniliowy


Sposób wykonania kołacza ze śliwkami i kardamonem:

  1. Do miski wbij jajka, wlej olej, przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier waniliowy i kardamon oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj na gładkie ciasto.
  2. Tortownicę nasmaruj tłuszczem, wysyp bułką tartą (albo wyłóż papierem do pieczenia). Równomiernie rozsmaruj w niej ciasto.
  3. Śliwki umyj, osusz, pokrój na połówki, ułóż na cieście powierzchnią przecięcia do góry.
  4. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około godziny w temperaturze 190 st. C. Po wyjęciu ciasto studź 10 min w formie, wyjmij. Dżem lekko podgrzej i posmaruj nim śliwki (nie będą wysychały) na jeszcze gorącym cieście. Pozostaw do ostygnięcia. Ewentualnie możesz posypać ciasto uprażonymi na patelni bez tłuszczu płatkami migdałowymi.
Pyszne ciasta - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)