Knedle ze śliwkami

Ze śliwek przygotujesz nie tylko pyszne desery! Oto danie obiadowe na słodko!
/ 06.08.2014 16:15

 

Knedle ze śliwkami

fot. Fotolia

Składniki na 6 porcji knedli:

  • 1 kg ziemniaków
  • 230 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 30 śliwek (bez pestek)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 125 g masła
  • cukier i cynamon do posypania

Sposób przygotowania knedli:

1. Ziemniaki obierz i umyj.
2. Ugotuj ziemniaki w osolonym wrzątku.
3. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, odcedź je i wystudź.
4. Przeciśnij ostudzone ziemniaki przez praskę.
5. Do ziemniaków dodaj jajka i mąkę.
6. Z ziemniaków, jajek i mąki zagnieć gładkie ciasto.
7. Z ciasta przygotowuj małe placuszki, nakładaj do środka śliwki.
8. Każdą śliwkę posyp odrobiną cukru.
9. Zlepiaj brzegi ciasta, by tworzyły kulki.
10. Gotowe knedle delikatnie obtocz w mące.
11. Knedle gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut.
12. Po ugotowaniu knedle zrumień na patelni razem z bułką tartą i masłem.
13. Gotowe, podsmażone knedle posypuj cynamonem i cukrem.

Zobacz też: Knedle z brzoskwiniami

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)