Z mleczkiem makowym
Przygotuj:
Kisiel:
3 szklanki żurawin
szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 goździki
2 szczypty cynamonu
2 szklanki wody.
Mleczko:
1/3 szklanki maku l
szklanka mleka
szklanka wody
2 łyżki miodu
1/2 laski wanilii
1-2 krople esencji migdałowej
posiekana laska wanilii
2 kopiaste łyżki płatków migdałowych
Sposób przyrządzania:
Żurawiny rozgnieść, zalać szklanką wody, dodać goździki i cynamon i zagotować. Wyjąć goździki. Owoce zmiksować i zagotować z cukrem. W drugiej szklance wody rozmieszać mąkę. Wlać do wrzących owoców i, energicznie mieszając, zagotować. Wlać do 6 salaterek (najlepiej wygląda w szklanych). Mak sparzyć i zmielić 3 razy. Zalać gorącą wodą i mlekiem. Dodać miód i esencję. Wymieszać, ostudzić. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Zlać ostrożnie, żeby nie zmącić płynu. Na suchej patelni uprażyć migdałowe płatki. Kisiel podawać polany mleczkiem i posypany płatkami.
Z bitą śmietaną - ekspresowo
Przygotuj:
Paczkę dużego kisielu o smaku żurawinowym
bitą śmietana w sprayu
Sposób przyrządzania:
Przygotować kisiel według przepisu na opakowaniu. Rozlać do 6 szklanych pucharków. Schłodzić. Podawać z rozetką bitej śmietany.