Kisiel żurawinowy

Z mleczkiem makowym oraz z bitą śmietaną
/ 20.05.2019 09:42

Z mleczkiem makowym

Przygotuj:

Kisiel:

3 szklanki żurawin

szklanka cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 goździki

2 szczypty cynamonu

2 szklanki wody.

Mleczko:

1/3 szklanki maku l

szklanka mleka

szklanka wody

2 łyżki miodu

1/2 laski wanilii

1-2 krople esencji migdałowej

posiekana laska wanilii

2 kopiaste łyżki płatków migdałowych

Sposób przyrządzania:

Żurawiny rozgnieść, zalać szklanką wody, dodać goździki i cynamon i zagotować. Wyjąć goździki. Owoce zmiksować i zagotować z cukrem. W drugiej szklance wody rozmieszać mąkę. Wlać do wrzących owoców i, energicznie mieszając, zagotować. Wlać do 6 salaterek (najlepiej wygląda w szklanych). Mak sparzyć i zmielić 3 razy. Zalać gorącą wodą i mlekiem. Dodać miód i esencję. Wymieszać, ostudzić. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Zlać ostrożnie, żeby nie zmącić płynu. Na suchej patelni uprażyć migdałowe płatki. Kisiel podawać polany mleczkiem i posypany płatkami.

Z bitą śmietaną - ekspresowo

Przygotuj:

Paczkę dużego kisielu o smaku żurawinowym

bitą śmietana w sprayu

Sposób przyrządzania:

Przygotować kisiel według przepisu na opakowaniu. Rozlać do 6 szklanych pucharków. Schłodzić. Podawać z rozetką bitej śmietany.