Fot. Fotolia
Kisiel z cytrusami i śmietaną waniliową
Składniki:
- 4-5 soczystych pomarańczy
- 2- 3 łyżki nalewki pomarańczowej lub dobrego likieru
- Limonka
- Kilka łyżeczek brązowego cukru
- Łyżka masła
- Cynamon
- Anyż
- 2 -3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 200 ml śmietany 30 %
- Esencja waniliowa
- Laska wanilii
- Szklanka filtrowanej wody
Przygotowanie:
Pomarańcze sparz we wrzątku i solidnie umyj. Dwie z nich obierz ze skórki i wyfiletuj. Skórki dokładnie oczyść z albedo (białej części) i pokrój w cienkie paski. Z reszty pomarańczy i limonki wyciśnij sok.
W rondlu rozgrzej masło z częścią brązowego cukru. Wrzuć skórki i wlej trochę wody. Gotuj przez kilka minut na niewielkim ogniu. Dodaj filety z pomarańczy, likier pomarańczowy, kawałek laski cynamonu i gwiazdkę anyżu i duś wszystko kilka minut. Następnie dolej sok oraz resztę wody. Całość zagotuj. Dopraw do smaku brązowym cukrem. W odrobinie zimnej wody wymieszaj mąkę ziemniaczaną. Wlej do rondla, intensywnie mieszając aż kisiel zgęstnieje. Śmietanę ubij na wysokich obrotach miksera. Dodaj kilka kropel esencji waniliowej. Rozlej kisiel do pucharków. Na wierzch połóż po dużej łyżce śmietany waniliowej. Deser można podawać na ciepło lub na zimno.
Źródło: Materiały prasowe Brand Support/ bj
Zobacz także: Lekcja przygotowywania cytrusów