Keks waniliowy z żurawiną fot. Fotolia

Keks waniliowy z żurawiną

Nie wyrzucaj pustych lasek wanilii. Włóż je do słoika, zasyp cukrem, zakręć i odstaw na jakiś czas. Powstanie cukier waniliowy.
/ 22.05.2019 21:58
Keks waniliowy z żurawiną fot. Fotolia

Przygotowanie: 90 min 
Porcja: 320 kcal

Składniki na 14 porcji:
- 20 dag masła
- 15 dag cukru
- odrobina kurkumy
- miąższ z 1 laski wanilii
- 4 jajka
- 35 dag mąki
- 1/2 torebki proszku do pieczenia
- 10 dag rodzynek
- 2 łyżeczki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
- 15 dag suszonej żurawiny
- kieliszek rumu
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy

Sposób wykonania:

1. Rodzynki opłucz, zalej rumem, odstaw. Miękkie masło utrzyj z cukrem na kremową masę. Dodaj rdzeń wanilii, kurkumę, ewentualnie szczyptę soli. Stale ucierając, dodawaj po jednym jajku. Następnie stopniowo dosypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.

2. Formę keksową obficie wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Ciasto wymieszaj ze skórką pomarańczową, żurawiną oraz osączonymi z rumu rodzynkami. Ciastem napełnij przygotowaną foremkę, wyrównaj powierzchnię.

3. Keks piecz około 75 minut w temperaturze 175 st. Upieczone ciasto pozostaw w formie przez 5 minut, następnie wytrząśnij je i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem lub polukruj.

Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>

Tagi: deser, ciasto, keks