Jak zrobić prosty dżem z pomarańczy?

Pomarańcze przeważnie jemy na surowo lub wyciskamy do soku. Oto jak przygotować dżem z pomarańczy. To nowy sposób na te owoce, dodatkowo bardzo prosty i smaczny.
Jak zrobić prosty dżem z pomarańczy?

Składniki:

  • 2 kg pomarańczy
  • 80 dag cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła

Wykonanie:

Pomarańcze umyć. Pokroić na talarki, usunąć pestki.

Rozpuścić na patelni lub w rondlu masło z cukrem i dodawać pokrojone pomarańcze. Przykryć patelnię lub rondel.

Smażyć aż pomarańcze będą miękkie i zrobią się przezroczyste. Całość przełożyć do słoików - można zawekować. Do słoików można wlać odrobinę whisky, która wzbogaci smak.

Zobacz także: Przetwory z wiśni.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)