POLECAMY

Jak zrobić lody pistacjowe?

Lody pistacjowe dobrze smakują nie tylko w cukierni czy te z kubeczka. Jeśli nie próbowaliście jeszcze samodzielnie robionych lodów pistacjowych - jest ku temu okazja! Podajemy prosty sposób na domowe lody pistacjowe.
Jak zrobić lody pistacjowe?

Przygotowanie domowych lodów pistacjowych jest naprawdę bardzo proste - wystarczy mikser i kilka kluczowych składników, a przede wszystkim... pistacji.

Zobacz także: Pomysły na desery lodowe

Potrzebne składniki

wystarczą na 2 porcje

  • 1 szklanka obranych pistacji (niesolonych)
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 6 żółtek jaj kurzych
  • 2 szklanki kremówki
  • kilka kropel olejku migdałowego

Wykonanie:

  1. Pistacje miksujemy z 1/3 cukru
  2. Do zsiekanych pistacji wlewamy śmietankę, zagotowujemy
  3. Żółtka ucieramy z cukrem
  4. Żółtka dodajemy do masy pistacjowej, mieszamy, dodajemy aromat, podgrzewamy, aż zgęstnieje (nie doprowadzamy do zagotowania)
  5. Masę schładzamy, a następnie mrozimy, od czasu do czasu mieszając.

Zobacz także: Orzechy pistacjowe w kuchni

Domowe lody pistacjowe nie będą tak zielone jak te dostępne w sprzedaży - by nadać im ów "pistacjowy" kolor, potrzeba użyć barwnika.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (9)
/4 lata temu
fu fu fu fu f u
/4 lata temu
mnima...
/5 lat temu
pierdu pierdu elemelku
POKAŻ KOMENTARZE (6)