babka wielkanocna fot. Adobe Stock

Jak zrobić babkę drożdżową zaparzaną, z kruszonką lub serem? Zobacz sprawdzone przepisy!

Bez babki drożdżowej nie ma Wielkanocy! Dobrej jakości jajka, mąka i zaczyn to klucz do idealnego wypieku! Sprawdź na Polki.pl!
Sylwia Kazimierczuk / 04.07.2019 16:35
babka wielkanocna fot. Adobe Stock

Babka drożdżowa zaparzana

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 35 g świeżych drożdży
  • Szklanka mleka
  • Pół kostki masła
  • 4 jajka
  • Pół szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Drożdże pokrusz i połącz z cukrem i letnim mlekiem.
  2. Odstaw zaczyn na około 15 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza na górze płynu.
  3. Resztę mleka zagotuj ponownie i odstaw do lekkiego wystygnięcia. Dzięki temu zabiegowi zaparzania mleka, ciasto po wypieczeniu będzie dłużej świeże.
  4. Dodaj do mąki i stopniowo włóż jajka i roztopione masło. Zagnieć ciasto przez około 10 minut za pomocą miksera z hakiem lub ręcznie do utworzenia gładkiej kuli.
  5. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Przełóż do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut. Udekoruj lukrem babkę wielkanocną.

W wersji z serem

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 200ml mleka
  • 50g cukru
  • 100 g białego sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 70 g masła

Przygotowanie

  1. Drożdże pokrusz i połącz z cukrem i letnim mlekiem. Odstaw zaczyn na około 15 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza na górze płynu.
  2. Dodaj do mąki i stopniowo włóż jajka i roztopione masło.
  3. Zagnieć ciasto przez około 10 minut za pomocą miksera z hakiem lub ręcznie do utworzenia gładkiej kuli.
  4. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Przełóż masą z białego sera, zwiń i przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i oprósz mąką.
  6. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut. Na koniec po wystygnięciu oprósz cukrem pudrem lub ozdób polewą z białej czekolady.

Z kruszonką

Składniki:

  • 600g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • szklanka mleka
  • 60g cukru + 20 g na kruszonkę
  • 4 jajka
  • Szczypta soli
  • 70 g masła + 30 g na kruszonkę

Przygotowanie

  1. Dodaj do mąki i stopniowo włóż jajka i roztopione masło. Zagnieć ciasto przez około 10 minut za pomocą miksera z hakiem lub ręcznie do utworzenia gładkiej kuli.
  2. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Dodaj do mąki i stopniowo włóż jajka i roztopione masło.
  3. Zagnieć ciasto przez około 10 minut za pomocą miksera z hakiem lub ręcznie do utworzenia gładkiej kuli.
  4. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Zagnieć masło z cukrem i mąką na kruszonkę.
  5. Po włożeniu ciasta do formy pokrusz na wierzch kruszonkę i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut.

Jak nasączyć babkę drożdżową?

Istnieje kilka sprawdzonych sposobów na smaczną i wilgotną babkę:

  1. Wymieszaj mocny napar z czarnej herbaty z sokiem malinowym i zwilż za pomocą silikonowego patyczka
  2. Przygotuj sok cytrynowy wymieszany z miodem i letnią wodą i posmaruj ciasto
  3. Zrób napar z herbaty rooibos i wymieszaj z rumem lub brandy – tylko w wersji dla dorosłych!

Zobacz też:
Sprawdź przepis na najlepsza babkę majonezową! Nie pożałujesz! Babka piaskowa, która zawsze się udaje! Sprawdź przepis!