babka wielkanocna fot. Adobe Stock

Jak zrobić babkę drożdżową zaparzaną, z kruszonką lub serem? Zobacz sprawdzone przepisy!

Bez babki drożdżowej nie ma Wielkanocy! Dobrej jakości jajka, mąka i zaczyn to klucz do idealnego wypieku! Sprawdź na Polki.pl!
Sylwia Kazimierczuk / 04.07.2019 16:35
babka wielkanocna fot. Adobe Stock

Babka drożdżowa zaparzana

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 35 g świeżych drożdży
  • Szklanka mleka
  • Pół kostki masła
  • 4 jajka
  • Pół szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Drożdże pokrusz i połącz z cukrem i letnim mlekiem.
  2. Odstaw zaczyn na około 15 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza na górze płynu.
  3. Resztę mleka zagotuj ponownie i odstaw do lekkiego wystygnięcia. Dzięki temu zabiegowi zaparzania mleka, ciasto po wypieczeniu będzie dłużej świeże.
  4. Dodaj do mąki i stopniowo włóż jajka i roztopione masło. Zagnieć ciasto przez około 10 minut za pomocą miksera z hakiem lub ręcznie do utworzenia gładkiej kuli.
  5. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Przełóż do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut. Udekoruj lukrem babkę wielkanocną.

Nowy laptop, telewizor, smartfon czy nowy sprzęt AGD? Kup taniej niż inni, korzystając z oferty na stronie RTVEUROAGD kody rabatowe

W wersji z serem

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 200ml mleka
  • 50g cukru
  • 100 g białego sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 70 g masła

Przygotowanie

  1. Drożdże pokrusz i połącz z cukrem i letnim mlekiem. Odstaw zaczyn na około 15 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza na górze płynu.
  2. Dodaj do mąki i stopniowo włóż jajka i roztopione masło.
  3. Zagnieć ciasto przez około 10 minut za pomocą miksera z hakiem lub ręcznie do utworzenia gładkiej kuli.
  4. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Przełóż masą z białego sera, zwiń i przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i oprósz mąką.
  6. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut. Na koniec po wystygnięciu oprósz cukrem pudrem lub ozdób polewą z białej czekolady.

Z kruszonką

Składniki:

  • 600g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • szklanka mleka
  • 60g cukru + 20 g na kruszonkę
  • 4 jajka
  • Szczypta soli
  • 70 g masła + 30 g na kruszonkę

Przygotowanie

  1. Dodaj do mąki i stopniowo włóż jajka i roztopione masło. Zagnieć ciasto przez około 10 minut za pomocą miksera z hakiem lub ręcznie do utworzenia gładkiej kuli.
  2. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Dodaj do mąki i stopniowo włóż jajka i roztopione masło.
  3. Zagnieć ciasto przez około 10 minut za pomocą miksera z hakiem lub ręcznie do utworzenia gładkiej kuli.
  4. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Zagnieć masło z cukrem i mąką na kruszonkę.
  5. Po włożeniu ciasta do formy pokrusz na wierzch kruszonkę i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut.

Jak nasączyć babkę drożdżową?

Istnieje kilka sprawdzonych sposobów na smaczną i wilgotną babkę:

  1. Wymieszaj mocny napar z czarnej herbaty z sokiem malinowym i zwilż za pomocą silikonowego patyczka
  2. Przygotuj sok cytrynowy wymieszany z miodem i letnią wodą i posmaruj ciasto
  3. Zrób napar z herbaty rooibos i wymieszaj z rumem lub brandy – tylko w wersji dla dorosłych!

Zobacz też:
Sprawdź przepis na najlepsza babkę majonezową! Nie pożałujesz! Babka piaskowa, która zawsze się udaje! Sprawdź przepis!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)