Jak przygotować domowe lody?

Jak zrobić domowe lody? Ich przygotowanie wymaga nieco czasu, ale efekt jest piorunujący. Nie musisz mieć specjalnego urządzenia do przygotowywania lodów, aby zrobić domowe lody!
/ 11.06.2014 14:51

 

Jak przygotować domowe lody?

fot. Fotolia

Składniki na lody:

  • szklanka mleka
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • szklanka kremówki
  • według upodobania: tabliczka czekolady, jagody, wanilia, itd.

Sposób przygotowania lodów:

1. Do rondelka lub garnuszka wlej mleko i kremówkę.
2. Mleko i kremówkę zagotuj.
3. Żółtka utrzyj z cukrem.
4. Cały czas mieszając, wlej je do lekko wystudzonego mleka.
5. Gotuj przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Masa powinna nieco zgęstnieć.
6. Do masy dodaj dodatkowe składniki - wanilię, zmiksowane owoce lub roztopioną i wystudzoną czekoladę.
7. Wystudzoną masę włóż do zamrażarki na 3-3,5 godziny.
8. Po upływie tego czasu wyjmij masę i dokładnie zmiksuj.
9. Włóż lody z powrotem do zamrażarki. Po 30-40 minutach znowu je zmiksuj. Czynności powtarzaj 5 razy, aż uzyskasz jednolitą masę.

Zobacz też przepis na: Lody truskawkowo jogurtowe

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/13.06.2014 02:44
Wcale nie trzeba używać żółtek (dodając surowe jajka lody mają krótszy termin do spożycia), zamiast tego wystarczy dać tylko mleko skondensowane słodzone, śmietankę kremówkę oraz dowolne owoce. Wszystko razem się miksuje i gotowe. :)