Jagodzianki - przepis na bułeczki z jagodami

Pyszne bułeczki - smak dzieciństwa!
/ 18.06.2014 15:17

Jagody są pyszne i bardzo zdrowe dla naszego układu pokarmowego!

Jagodzianki - przepis na bułeczki z jagodami

fot. Fotolia

Składniki na 15 sztuk bułeczek z jagodami:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 85 g masła
  • łyżeczka soli
  • 60 g cukru
  • 25 g drożdży (świeżych)
  • jajko
  • 500 g jagód
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania bułeczek z jagodami:

1. Mleko podgrzej tak, aby nie było gorące - w zimnym mleku drożdże nie zaczną się rozmnażać, ale gorące je zabije.
2. Letnie mleko wymieszaj z łyżeczką cukru, drożdżami i 5 łyżkami mąki.
3. Rozczyn przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
4. Pozostałą mąkę przesiej do miski. Naczynie powinno być duże, aby ciasto po wyrośnięciu się w nim zmieściło.
5. Dodaj pozostałą część cukru i sól.
6. Dodaj jedno jajko, masło (nie powinno być twarde) i rozczyn drożdżowy.
7. Wszystko razem wymieszaj.
8. Wyrób porządnie ciasto.
9. Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
10. Po upływie wyznaczonego czasu, blat posyp mąką i przełóż na niego ciasto.
11. Podziel masę na 15 części.
12. Umyj jagody i zmieszaj je z cukrem pudrem.
13. Z każdego kawałka ciasta formuj placuszek, na środku kładź łyżkę jagód i lep bułeczki.
14. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej bułeczki, zachowując między nimi odstępy.
15. Pozostaw jagodzianki do podrośnięcia na 15 minut, po czym piecz je przez 20-25 minut w 175 stopniach.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)