Tarta z masą serową i owocami jagodowymi fot. Adobe Stock

Jagodowa stefanka - przepis

Poza sezonem ciasto możesz przygotować z mrożonych jagód
/ 17.07.2018 14:22
Tarta z masą serową i owocami jagodowymi fot. Adobe Stock

Przygotowanie 20 min
Porcja  ok. 320 kcal


Przepis na 4 porcje:
  • 5 jajek
  • 15 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 15 dag mąki
  • duża cytryna

Krem:

  • 40 dag jagód
  • 50 dag mielonego tłustego twarogu
  • 10 dag cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Do nasączenia:

  • pół szklanki słodkiego naparu herbaty
  • sok z pomarańczy
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego

Sposób wykonania:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj pod koniec ucierania skórkę i sok z cytryny. Białka ubij na pianę, wyłóż na masę z żółtek. Wprost na pianę z białek wsyp przez sitko mąkę. Ciasto lekko, ale dokładnie, wymieszaj. Włóż do formy keksowej wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz na złoto 45 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone. Wyjmij i odstaw do ostudzenia.

  1. Żelatynę rozpuść w 5–6 łyżkach wrzątku. Jagody zmiksuj z cukrem, twarogiem i żelatyną. Biszkopt przekrój poziomo na 4 placki. Nasącz je herbatą z sokiem pomarańczowym i likierem. Posmaruj kremem i ułóż jeden na drugim. Boki ciasta również posmaruj kremem. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)