Torcik jagodowy fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Jak zrobić jagodową damę?

Poza sezonem do kremu wykorzystaj jagody ze słoiczka
/ 13.09.2018 11:06
Torcik jagodowy fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Przygotowanie: 75 min
Pieczenie: 50 min
Porcja: 290 kcal


Składniki na 10 porcji:
- 5 białek
- szczypta soli
- 22 dag cukru pudru
- sok z cytryny
- łyżka mąki pszennej
- łyżeczka mąki ziemniaczanej 

Masa jagodowa:
- 2 szklanki czarnych jagód
- niepełna szklanka cukru pudru 
- cukier waniliowy
- kawałek cynamonu
- 750 ml śmietanki kremówki
- 6 łyżeczek żelatyny


Sposób wykonania:
1. Białka ubij na sztywną pianę z solą i sokiem z cytryny, powoli dosypując cukier. Ubijaj tak długo, aż piana stanie się szklista i śnieżnobiała. Ostrożnie połącz ją z dwoma rodzajami mąki.

2 Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średn. 24–25 cm. Papier umieść na blasze z piekarnika i ostrożnie rozsmaruj na nim masę bezową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. i piecz ok. 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 140 st. i piecz bezę jeszcze 40 minut.

3. Jagody wsyp do rondelka, dodaj cukier waniliowy i cynamon, dolej 1/3 szklanki wody. Na małym ogniu gotuj
5 minut. Ostudź. Usuń cynamon. Jagody wymieszaj z żelatyną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody.

4. Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ostrożnie wymieszaj z masą jagodową.

5. Na ostudzoną bezę załóż obręcz tortownicy. Na bezę wylej krem jagodowy, równomiernie rozsmaruj. Schładzaj 2–3 godziny. Przed podaniem torcik ewentualnie udekoruj świeżymi jagodami lub rozetkami bitej śmietany.

Pyszne ciasta - forum >>