Jabłka w płaszczykach

Ten deser przygotujesz jeszcze szybciej, wykorzystując mrożone ciasto francuskie lub filo
/ 04.11.2011 06:44

Przygotowanie 75 minut * 1 porcja – ok. 200 kcal

Składniki na 6 porcji:
- 6 niedużych jabłek (najlepiej Gala)
- 20 dag margaryny
- 3/4 szkl. cukru 
- 2 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- łyżka śmietany 18 proc.
- 1 żółtko
- 2 łyżki dżemu porzeczkowego
- cynamon
- 2 łyżeczki rodzynek
- cukier puder

Sposób wykonania:
1. Do przesianej mąki dodaj cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Obłóż kawałkami margaryny, siekaj, zarabiając nożem, aż powstaną grudki. Dodaj żółtko i śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto. Schładzaj 30 min.

2. Jabłka obierz, wydrąż środki. Rodzynki wymieszaj z dżemem, dopraw cynamonem. Środki owoców oprósz cynamonem, napełnij farszem z dżemu. 

3. Ciasto wyjmij, cienko rozwałkuj. Pokrój na 6 równych kwadratów. Pośrodku każdego ustaw jabłko, owiń ciastem, zalep. Piecz ok. 30 min w temp. 180 st. Oprósz pudrem.

Smakowite desery - forum >>

Tagi: jabłka, deser
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)