Jabłka pod kruszonką z otrębów

Jabłka w wersji deserowej. Możesz pogodzić miłość do słodkości ze zbilansowaną dietą! Duża zawartość błonnika, pyszne owoce i odrobina słodyczy - idealna kompozycja deserowa!
/ 06.07.2018 09:50

 

Jabłka pod kruszonką z otrębów

fot. serwis prasowy Kupiec

 

Składniki na deser:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 100 g rodzynek
  • 5 łyżek otrębów granulowanych + 100 g otrębów owsianych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 150 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C.
2. Jabłka obierz, wydrąż i pokrój w ćwiartki, przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny 
i posyp cynamonem.
3. Dodaj rodzynki 
i otręby granulowane.
4. Jabłka przełóż 
w natłuszczone naczynie do zapiekania.  

5. W misce zagnieć ze sobą pozostałe składniki, otrzymaną kruszonką posyp jabłka.
6. Piecz 
w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 minut.

Na podstawie materiałow prasowych firmy Kupiec

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)