Jabłka pieczone pod pierzynką

Podawać na gorąco od razu po upieczeniu.

Składniki:
- 1 kg kwaskowych jabłek, np. antonówek, landsberskich, szarych renet
- 1 cytryna
- 4 łyżki masła
- 3-4 łyżki cukru
- 5 dag rodzynek
- kieliszek rumu
- 5 dag orzechów włoskich lub laskowych
- paczka kruchych herbatników, np. petit beurre
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- opakowanie cukru wanilinowego

Jabłka umyć, obrać, pokroić na cząstki, usunąć gniazdka nasienne, skropić sokiem z cytryny. Na głębokiej patelni rozpuścić 3 łyżki masła, wrzucić cząstki jabłek, przesmażyć mieszając. Dodać cukier, dusić ok. 5 min. Rodzynki opłukać, zalać ciepłą wodą, odstawić na 15 minut.

Rodzynki osączyć, zalać rumem, odstawić na 30 minut, by wchłonęły alkohol. Orzechy posiekać, herbatniki pokruszyć. Żaroodporną formę natłuścić masłem, wysypać herbatnikami. Jabłka wymieszać z namoczonymi rodzynkami i posiekanymi orzechami, wyłożyć na herbatniki.

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem i wanilinowym. Pianę wyłożyć na jabłka (można też ozdobnie wycisnąć szprycką). Naczynie z jabłkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 170°C, piec do czasu, aż beza ładnie się przyrumieni. Od razu podawać.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)