POLECAMY

Jabłecznik

Wyrobić ciasto rękami, rozwałkować na grubość ok 5 cm. Po włożeniu na formę nakłuć widelcem...

Składniki
1.5 szkl. mąki razowej,
2/3 szkl. mąki owsianej,
1 łyżeczka soli,
1/2 szkl. wody,
1/2 szkl. oleju,
6 szkl. pokrojonych jabłek,
3/4 łyżeczki cynamonu,
1/4 szkl. wiórek kokosowych,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki miodu,
1/4 szkl. wody

Sposób przygotowania
Wyrobić ciasto rękami, rozwałkować na grubość ok 5 cm. Po włożeniu na formę nakłuć widelcem.
Nadzienie jabłkowe:
6 szkl. pokrojonych jabłek, 3/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 szkl. wiórek kokosowych, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobii kukurydzianej, 2 łyżki miodu, 1/4 szkl. wody
Wszystko mieszamy razem i gotujemy ok 5 min. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną uprzednia z niewielką ilością wody. Nadzienie wylewamy na spód i pieczemy w temp. 180-200 stopni C przez 15-20 minut.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/7 lat temu
wczoraj zrobiłam pyszny jabłecznik wg przepisu http://twojdeser.pl/1-ciasta/212-jablecznik/article pycha :)