Grillowane gruszki fot. Adobe Stock

Jak zrobić gruszki pod kołderką?

Wyśmienitym dodatkiem do zapiekanych gruszek będzie sos zrobiony z gorzkiej czekolady
/ 25.09.2018 13:06
Grillowane gruszki fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 35 min
Pieczenie: 20 min
Porcja: 280 kcal

Składniki na 4 porcje:
- 4 dojrzałe twarde gruszki
- 2–3 łyżki likieru amaretto
- 10 dag masy marcepanowej
- paseczki skórki cytrynowej do dekoracji
- surowe żółtko
- łyżka płatków migdałowych
- szklanka białego wina stołowego
- 2 łyżki cukru
- cytryna
- melisa do dekoracji


Sposób wykonania:
1. Gruszki obierz, rozetnij na połówki, usuń gniazda nasienne. Miąższ skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Zagotuj wino z cukrem i resztą soku z cytryny, Włóż gruszki na 2–3 minuty. Wyjmij. Dobrze osącz.

2. Połówki gruszek ułóż brzuszkami do dołu w naczyniu żaroodpornym. 

3. Marcepan utrzyj na gładką masę z żółtkiem i amaretto. Na koniec dodaj płatki migdałowe. Połącz.  Przygotowaną masą napełnij zagłębienia gruszek po gniazdach nasiennych. Następnie grubą warstwą przykryj owoce.


4. Gruszki wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj w temperaturze 180 st., aż masa marcepanowa ładnie się przyrumieni (około 20 minut). Wyjmij, posyp startą skórką cytrynową. Gotowe gruszki udekoruj melisą. Dodatkowo możesz je przybrać porzeczkami, malinami, łyżeczką konfitury żurawinowej (lub borówkowej).

Smakowite desery - forum >>