POLECAMY

Gruszka nadziewana orzechami i rodzynkami w miodzie z kardamonem

Do wody dodaj wino, 125 g cukru, korę cynamonu, 1/2 opakowania kardamonu i ugotuj syrop.

Składniki

  • Gruszka nadziewana orzechami i rodzynkami w miodzie z kardamonem

    4 gruszki
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 50 ml miodu
  • 25 ml brendy
  • 200 g cukru
  • 100 ml śmietany 30%
  • 250 ml białego wina
  • 1 litr wody
  • 1 opakowanie Kardamonu owoce Kamis Specialite
  • 1 opakowanie Cynamonu kora Kamis Specialite

Sposób przygotowania

Do wody dodaj wino, 125 g cukru, korę cynamonu, 1/2 opakowania kardamonu i ugotuj syrop. Gruszki obierz, wydrąż od dołu, następnie gotuj gruszki w syropie około 5 minut. Do orzechów dodaj rodzynki, miód, brandy, łuskane ziarenka kardamonu. Gruszki wyjmij z syropu, włóż do nich przygotowany farsz. Podawaj z sosem karmelowym. Pozostały cukier podgrzewaj na patelni do uzyskania złotego koloru, dodaj śmietankę i gotuj do uzyskania konsystencji sosu.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)