Faworki karnawałowe

Kruche, delikatne i kuszące - faworki idealne!
/ 22.01.2014 16:22

To jeden z klasycznych karnawałowych przysmaków, lubiany chyba przez wszystkich!

Faworki karnawałowe

fot. Fotolia

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 5 żółtek
  • odrobina soli
  • pół łyżki spirytusu
  • 3/4 szklanki śmietany (18%)
  • cukier puder do oprószenia
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej i dodaj do niej żółtka, śmietanę, sól i spirytus.

2. Wyrób ciasto, aby stało się gładkie.

3. Ciasto owiń w folię i odłóż na 60 minut (w miejsce o temperaturze pokojowej).

4. Po godzinie przełóż ciasto do lodówki (na kolejną godzinę).

5. Ciasto cieniutko rozwałkuj.

6. Pokrój ciasto na wąskie prostokąty.

7. Prostokąty nacinaj pośrodku, a końcówki przekładaj przez powstałe dziurki.

8. Smaż na głębokim tłuszczu, aż faworki będą złociste.

9. Osącz je z tłuszczu.

10. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)