Sernik na zimno z truskawkami fot. Adobe Stock

Jak zrobić ekspresowy sernik na zimno?

Na gotowym spodzie z owocami i galaretką
/ 23.10.2018 14:02
Sernik na zimno z truskawkami fot. Adobe Stock

Składniki na 10 porcji:
- 1 gotowy spód biszkoptowy
- 3 serki homogenizowane
- 200 ml kremówki
- cukier wanilinowy
- 5 dag cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- owoce
- galaretka

Sposób wykonania:
1. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości zimnej wody, ostudź. Galaretkę rozmieszaj w 1/2 l gorącej wody, odstaw, by wystygła.

2. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem waniliowym i pudrem.

3. Serek połącz z tężejącą żelatyną i ubitą śmietaną. Masę wyłóż na spód biszkoptowy.

4. Gdy masa stężeje, rozłóż na niej owoce (truskawki, maliny lub porzeczki), zalej tężejącą galaretką, schłodź.