Dżem wieloowocowy

Truskawki, maliny i porzeczki świetnie nadają się na pierwsze przetwory
/ 23.06.2005 15:29

Składniki:
- 1 kg świeżych, twardych truskawek
- 30 dag (3–4 łodygi) rabarbaru
- 30 dag czerwonych porzeczek
- 40 dag dojrzałych, jędrnych malin
- 2 opakowania cukru żelującego

Truskawki umyć, odszypułkować, rabarbar umyć, rozdrobnić, maliny i opłukane porzeczki przebrać, owoce chwilę poddusić.

Cukier żelujący dodać do owoców, wymieszać, mieszając gotować 3 minuty, zdjąć z ognia, mieszać do zaniku piany.

Gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zamknąć, słoiki ustawić na ok. 5 min. do góry dnem.

Rada:
Umyte i opłukane słoiki przed napełnieniem najlepiej wyparzyć, wstawiając je na 15 min. do piekarnika o temp. 160°C.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)