POLECAMY

Dyniowe babeczki

Dziś z przepisów wielkiej skrzyni daję wam babeczki z dyni.

Dziś z przepisów wielkiej skrzyni daję wam babeczki z dyni.

Dyniowe babeczki

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

 

  • ¼ szklanki oleju roślinnego,
  • 1 białko,
  • 2 jajka,
  • 2/3 szklanek rodzynek,
  • 1/2 szklanki posiekanych suszonych moreli (nie słodzone),
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej,
  • 1 ¾ szklanki koncentratu soku jabłkowego,
  • 1 szklanka nie słodzonej dyni z puszki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • ½ szklanka otrębów pszennych,
  • ½ szklanki mąki pszennej.

Etapy przygotowania:
Olej połączyć z jajkami i białkiem. Rodzynki i pozostałe suszone owoce z koncentratem soku-posiekać mikserem. Następnie dodać dynię. Masę przełożyć do miski z olejem i jajkami. W misce połączyć mąkę wymieszaną z otrębami, proszkiem do pieczenia i cynamonem.

Do masy dyniowej dodać mąkę. Połączone masy należy dokładnie wymieszać. Powinno uzyskać się jednolitą masę. 24 foremki należy wyłożyć pergaminem do pieczenia. Wlać do nich ciasto (do 2/3 wysokości). Należy je piec przez około 20 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Po 10 minutach od chwili wyjęcia z piekarnika babeczki wyłóż z foremek, aby całkowicie wystygły.

Smacznego!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/7 lat temu
Koncetrat soku jabłkowego - co to takiego? Można użyć zamiast tego zwykłego soku?