Drożdżowe z rodzynkami

Tradycyjne drożdżowe ciasto według babcinego przepisu
/ 22.04.2010 11:27

Przygotowanie 100 min
Pieczenie 60 min
Porcja 160 kcal

Składniki:

- 60 dag mąki
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 15 dag cukru
- 10 dag rozpuszczonego masła
- 5 dag drożdży
- 3 jajka
- szczypta soli
- 10 dag rodzynek
- 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- otarta skórka z pomarańczy i cytryny
- masło i mąka do formy

Sposób wykonania:
1. Przygotuj zaczyn z mleka, drożdży, łyżeczki cukru i mąki. Jajka ubij z cukrem, solą, dodaj skórkę pomarańczową i cytrynową. W dużej misce połącz zaczyn, ubite jajka i mąkę. Wyrób ciasto. W trakcie wyrabiania dodaj rozpuszczone masło. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia. Gdy potroi swoją objętość, zagnieć raz jeszcze z opłukanymi i osuszonymi rodzynkami i skórką kandyzowaną.

2.  Dwie podłużne foremki wysmaruj masłem i wysyp mąką. Ciasto podziel na dwie części, przełóż do foremek. Przykryj folią i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

3. Piecz godzinę w temperaturze 185 st. (sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło). W połowie pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową, aby zbytnio się nie zrumieniło.

Pyszne ciasta i desery - forum >>