Domowy keks

Zawsze się udaje!
/ 29.05.2019 17:03

Składniki:- 30 dag mąki pszennej Szymanowskiej
- 15 dag masła
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 20 dag Cukru Pudru marki Srebrna Łyżeczka
- kieliszek brandy lub rumu
- 40 dag bakalii: rodzynek, migdałów, fig, daktyli, owoców kandyzowanych



Sposób przygotowania: masło utrzeć z żółtkami i Cukrem Pudrem marki Srebrna Łyżeczka na gładką, puszystą jednolita masę. Stopniowo dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Rodzynki umyć, dokładnie osączyć, namoczyć w alkoholu. Wyjąć po godzinie wyjąć i osączyć. Pozostałe bakalie rozdrobnić, oprószyć mąką. Przygotowane bakalie dodać do ciasta i lekko wymieszać. Delikatnie dodać pianę ubitą z białek.

Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 90 minut w temperaturze 180°C. Ciasto wyjąć, po ostudzeniu zdjąć papier. Posypać Cukrem Pudrem marki Srebrna Łyżeczka.