Domowy keks - przepis

Sekret każdego keksu tkwi w dużej ilości bakalii.
/ 28.05.2019 17:03

Składniki:
- 30 dag mąki
- 4 jajka
- 15 dag margaryny
- 20 dag cukru pudru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- kieliszek aromatycznego alkoholu
- 40 dag bakalii: rodzynek, orzechów, fig, owoców kandyzowanych

Sposób wykonania:
Rodzynki umyć, osączyć, namoczyć w alkoholu, po godzinie wyjąć, osuszyć. Resztę bakalii rozdrobnić, oprószyć mąką, na sicie otrząsnąć z nadmiaru mąki. Margarynę  utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, bakalie i pianę z białek, wymieszać. Formę wyłożyć pergaminem, wyłożyć ciasto, piec 60 minut w 180°C.

Wyjąć z papierem, usunąć go po wystudzeniu, posypać pudrem lub polukrować.