Domowy keks

Jedno z niewielu ciast, które im starsze, tym smaczniejsze...
Składniki:
- 40 dag bakalii: rodzynek, orzechów, migdałów, fig, daktyli, owoców kandyzowanych, smażonej skórki pomarańczowej
- kieliszek aromatycznego alkoholu, np. brandy, rumu
- 15 dag masła
- 4 jajka
- 20 dag cukru pudru
- 30 dag mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia

Rodzynki umyć, osączyć, namoczyć w alkoholu, po godzinie osączyć. Pozostałe bakalie rozdrobnić, oprószyć mąką, na sicie otrząsnąć z nadmiaru mąki (mąkę zachować).Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bakalie i pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto, piec 90–100 minut w temperaturze 180°C, wyjąć razem z papierem, usunąć go po wystudzeniu. Posypać ciasto cukrem pudrem lub polukrować, na wierzchu udekorować bakaliami (np. kandyzowaną skórką pomarańczową).

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)