Składniki
-
1 laska wanilii
- 1 szczypta soli
- 500 ml mleka
- 125 g ryżu odpowiedniego do gotowania na mleku
- 30 g płatków migdałowych
- 60g suszonej żurawiny
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania
Przekrój wanilię wzdłuż, na pół i wyskrob z niej miąższ. Przekrojoną laskę wanilii oraz wyjętą z niej zawartość dodaj wraz z solą do mleka. Zagotuj mleko ciągle mieszając. Nie przerywając mieszania dodaj ryż i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 20-25 minut, często mieszając.
W międzyczasie na patelnię bez tłuszczu wrzuć płatki migdałowe i zrumień je na jasnobrązowy kolor.
Do ryżu z mlekiem dodaj żurawinę, połowę migdałów i cukier. Całość wymieszaj i nieco przestudź. Lekko ciepły ryż podawaj posypany pozostałymi migdałami.