Deser ryżowy z żurawiną i migdałami

Przekrój wanilię wzdłuż, na pół i wyskrob z niej miąższ. Przekrojoną laskę wanilii oraz wyjętą z niej zawartość dodaj wraz z solą do mleka. Zagotuj mleko ciągle mieszając. Nie przerywając mieszania dodaj ryż i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 20-25 minut, często mieszając.
/ 05.07.2018 13:58

Składniki

  • 1 laska wanilii

    Deser ryżowy z żurawiną i migdałami

  • 1 szczypta soli
  • 500 ml mleka
  • 125 g ryżu odpowiedniego do gotowania na mleku
  • 30 g płatków migdałowych
  • 60g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania

Przekrój wanilię wzdłuż, na pół i wyskrob z niej miąższ. Przekrojoną laskę wanilii oraz wyjętą z niej zawartość dodaj wraz z solą do mleka. Zagotuj mleko ciągle mieszając. Nie przerywając mieszania dodaj ryż i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 20-25 minut, często mieszając.

W międzyczasie na patelnię bez tłuszczu wrzuć płatki migdałowe i zrumień je na jasnobrązowy kolor.

Do ryżu z mlekiem dodaj żurawinę, połowę migdałów i cukier. Całość wymieszaj i nieco przestudź. Lekko ciepły ryż podawaj posypany pozostałymi migdałami.