Deser jogurtowy z rabarbarem

Lekki i przyjemnie orzeźwiający deser jogurtowy z rabarbarem to wspaniały przysmak na letnie popołudnia! Wypróbuj nasz przepis!
Deser jogurtowy z rabarbarem fot. Fotolia

Przygotowanie 30 min * zastyganie 5 godzin * 1 porcja – ok. 250 kcal

Składniki na 4 porcje deseru z rabarbarem:

  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • cukier wanilinowy
  • 3–4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • kieliszek czerwonego półwytrawnego wina

Sposób wykonania deseru z rabarbarem:


  1. Żelatynę namocz w 4 łyżkach zimnej wody, podgrzej do rozpuszczenia, ostudź.
  2. Jogurt zmiksuj z serkiem, cukrem wanilinowym i pudrem, połącz z żelatyną. Rozlej do 4 miseczek, zastudź.
  3. W rondelku zrumień połowę cukru, wrzuć kawałki rabarbaru, przesmaż. Dodaj resztę cukru, podlej winem, duś 5 minut, ostudź.
  4. Deser polej sosem rabarbarowym.

Pyszne ciasta i desery - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)