POLECAMY

Deser bananowo-truskawkowy

„Nie jest to ptaszek, chociaż ma dzióbek, Ma jedno ucho, lecz to nie kubek. Może być nieraz bardzo brzuchaty, gdy pełno w nim malin lub truskawek zmiksowanych przez brata taty”.
„Nie jest to ptaszek, chociaż ma dzióbek, Ma jedno ucho, lecz to nie kubek.
Może być nieraz bardzo brzuchaty, gdy pełno w nim malin lub truskawek zmiksowanych przez brata taty”.


Deser bananowo-truskawkowy


Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
  • 3 średniej wielkości banany,
  • ½ paczki mrożonych truskawek lub malin, 
  • 2-3 łyżki cukru, 
  • 750 ml naturalnego jogurtu, 
  • kilka kropli soku z cytryny.
Etapy przygotowania

Jeśli chcesz użyć mrożonych owoców (w sezonie możesz kupić świeże) to wyjmij je kilka godzin wcześniej i postaw do rozmrożenia. Jeśli użyjesz świeżych owoców to pamiętaj o dokładnym ich umyciu. Banany umyj i odetnij końcówki. Następnie pokrój w średniej grubości plasterki. Plasterki pokrop delikatnie sokiem z cytryny - uczyń tak aby nie ściemniały. Bananki rozłóż np. do 2 miseczek lub pucharków. Do dzbanka lub garnka włóż truskawki lub maliny, dodaj jogurt i cukier i zmiksuj na płynną masę. Tym sosem zalej plasterki bananów.

Smacznego!

Celina Fręczko
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)