Dania i desery z jagodami

Zobaczcie przepisy na najlepsze na świecie pierogi z jagodami, zupę jagodową, knedle z jagodami, racuchy z bitą śmietaną i jagodami, koktajl jagodowy, ciasto z jagodami.
/ 12.06.2013 09:58

Pierogi z jagodami polane śmietanką, ciepłe drożdżowe bułeczki, pyszne koktajle to tylko kilka z wielu kulinarnych wariacji z jagodami w roli głównej. Nareszcie pojawiły się w lasach i na straganach, więc "...idziemy na jagody..."!!!

Dania i desery z jagodami

Malutkie kuleczki o ciemnogranatowej barwie, będące owocami leśnej krzewinki rosnącej w iglastych lasach, są zaliczane do najzdrowszych owoców, bowiem mają mnóstwo składników mineralnych, np. potasu, wapnia, żelaza oraz witamin. Lista zasług czarnej jagody dla zdrowia i urody jest bardzo długa. Leczy choroby przewodu pokarmowego, zabija pasożyty jelitowe, czyści krew, wzmacnia organizm, posiada właściwości bakteriobójcze.

Błonnik zawarty w jagodach ma wysoką wartość dietetyczną i pomaga ciału pozbyć się toksyn. Jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, chroniącym nie tylko przed chorobami nowotworowymi, ale także przed zmarszczkami. Doskonale chroni przed chandrą i przygnębieniem, bowiem ma właściwości antystresowe. Duża zawartość witaminy C wzmacnia ściany naczynek zapobiegając pajączkom i sińcom.

Czarne jagody można jeść na surowo z cukrem, ale można z nich przyrządzić mnóstwo przepysznych potraw i deserów. Najlepsze na świecie pierogi z jagodami, jagodową zupę, knedle, ciasta, konfitury, koktajle. Pamiętajcie jednak, że sezon na jagody jest krótki! Nie traćcie zatem czasu i zabierajcie się za przygotowanie pysznych dań i słodkości z jagodami.

Czy wiesz, że... Zastanawiałeś się dlaczego po zjedzeniu jagód masz fioletowe zęby, a podczas ich obierania twoje dłonie barwią się na niebiesko? Otóż sprawcą "jagodowych" plam jest myrtyllina, barwnik antocyjanowy, który znajduje się w owocach. Poprzez intensywny barwnik właśnie sok z czarnych jagód jest wysoko ceniony przez przemysł winiarski, bowiem używa się go do zabarwienia Burgundów, Bordeaux i innych czerwonych win z ciemnych winogron.

 

Zupa jagodowa z makaronem

Składniki:

  • 2 l wody
  • 1/2 l jagód
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2/3 szkl. słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • makaron świderki

Sposób przygotowania:

Zagotować wodę z jagodami i cukrem. Gotować ok.10 minut. Śmietankę połączyć z mąką, dodać do zupy. Zagotować. Ugotowany makaron wyłożyć na talerz, zalać zupą.

 

Pierogi z jagodami

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • sól
  • 1/2 l jagód
  • 4 łyżki cukru
  • słodka śmietanka i cukier waniliowy

Dania i desery z jagodami

Sposób przygotowania:

Jagody przebieramy, usuwamy liście i inne zanieczyszczenia, płuczemy. Odstawiamy na sitko. Gdy ociekną zasypujemy cukrem i delikatnie mieszamy.

Z mąki, wody i soli zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto i przykrywamy ściereczką na 30 minut. Następnie ciasto dzielimy na porcje. Każdą po kolei wałkujemy na cieki placek, podsypując delikatnie mąką. szklanką bądź literatką (w zależności od tego jak duże chcemy mieć pierogi) wykrawamy koła.

Na każdy krążek nakładać po 1 łyżce jagód, zlepiać pierogi i układać je na umączonej deseczce. Gotujemy w osolonym wrzątku, od wypłynięcia 2 -3 minuty. Podajemy polane śmietanką i posypane cukrem waniliowym.

 

Racuchy z bitą śmietaną i jagodami

Składniki:

  • 0,5 litra kwaśnego mleka
  • 2,5 szkl.mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1/4 szkl. cukru pudru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • bita śmietana
  • jagody

Dania i desery z jagodami

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać. Kwaśne mleko ucierać z jajkami i mąką na gładką, pulchną masę. Pod koniec dodać sodę i cukier puder, wymieszać. Ciasto będzie dość gęste.

Racuszki kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z kleksem bitej śmietany i jagodami.

 

Knedle z jagodami

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jaja
  • 40 dag jagód
  • sól
  • cukier

Dania i desery z jagodami

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, zemleć, zimne połączyć z resztą składników. Zarobić  na stolnicy.

Z wyrobionego ciasta uformować wałek średnicy 4 cm i kroić go na krążki grubości 2 cm. Każdy kawałek spłaszczyć, nakładać do niego jagody obtoczone w cukrze. Zakleić i formować w rękach kulkę.

W szerokim garnku zagotować sporą ilość wody, posolić, wrzucić knedle gotować ok. 10 min od wypłynięcia, odcedzić podawać ze śmietanką.

 

Pełen witamin jagodowy koktajl

Składniki:

  • jogurt naturalny
  • jagody
  • cukier

Dania i desery z jagodami

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki razem zmiksować. Schłodzić, przelać do wysokich szklanek.

 

Drożdżówka z jagodami

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 białko
  • jagody
  • cukier puder

Dania i desery z jagodami

Sposób przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić w ciepłe miejsce.

Żółtka utrzeć z resztą cukru. Gdy drożdże zaczną pracować, wlać rozczyn do mąki, dodać utarte żółtka, letnie mleko i wyrabiać ręcznie lub końcówkami robota. Wlać stopiony tłuszcz. Gdy ciasto będzie odstawało od ręki i ścian naczynia, wyłożyć je na natłuszczoną blaszkę, lekko rozciągając, by miało równomierną grubość.

Owoce umyć, osuszyć, ułożyć na cieście. Nakryć ciasto serwetką i postawić w cieple. Gdy ciasto urośnie posmarować go lekko roztrzepanym białkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

 

Sernik z jagodami

Składniki:

  • 200 g herbatników,
  • 75 g stopionego masła,
  • 500 g półtłustego miękkiego twarogu,
  • 175 g cukru,
  • 3 duże jaja, ubite,
  • sok z jednej cytryny,
  • 300 ml kwaśnej śmietany,
  • 40 ml mąki ziemniaczanej

Polewa:

  • 50 g cukru,
  • 100 g jagód,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dania i desery z jagodami

Sposób przygotowania:

Pokruszyć herbatniki tłuczkiem i połączyć ze stopionym masłem. Całość wyłożyć do tortownicy, dokładnie ugniatając. Wstawić do lodówki.

Twaróg utrzeć z cukrem, dodać jajka i sok z cytryny, a potem śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Wylać na herbatnikowy spód. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.

150 ml wody zagrzać z cukrem aż do rozpuszczenia. Wsypać jagody i gotować na wolnym ogniu ok. 5 minut. Mąkę rozprowadzić w 1 łyżce wody i dodać do jagód, wymieszać i gotować jeszcze minutę. Podawać kawałki sernika polane ochłodzonym sosem jagodowym.

 

Jagodowe babeczki

Składniki:

  • szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 kostki masła
  • 2 duże jajka
  • szklanka mleka
  • 1 1/2 szklanki jagód

Dania i desery z jagodami

Sposób przygotowania:

Masło roztopić, ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem. Wszystkie składniki suche połączyć z mokrymi, dodać jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewać do foremek na muffinki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Zobacz też: Sernik jagodowy z truskawkami

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/03.08.2014 22:55
Proporcje źle dobrane. Zamiast pysznej muffinki wychodzą tonące w mokrych składnikach absolutnie niejadalne twory. Dodajcie co najmniej szklankę mąki (jedna to zdecydowanie za mało!) lub po prostu poszukajcie innego przepisu. Na ten szkoda czasu, pracy i co najważniejsze - jagód :(
/22.10.2013 13:22
Do dzieła. Tylko umyjcie dobrze jagody.
/09.07.2013 19:56
a skad pani brala przepisy ?
POKAŻ KOMENTARZE (1)