Czy wiesz jak zrobię tartę szpinakową?

Składniki: gałka muszkatołowa, pieprz, sól, czosnek, cebula, śmietana, jajka, masło, mąka, szpinak
Czy wiesz jak zrobię tartę szpinakową?

Spód: zagnieść ciasto z mąki,masła,1 żółtka,2 łyżek śmietany, szczypty soli. Włożyć do lodówki na 30 min, potem rozłożyć na dnie dużej blaszki i piec ok 30 min. w temp.220 stopni.

Szpinak do tarty: zeszklić w oleju na patelni cebulę pokrojoną w kostkę, rozgrzać mrożony szpinak, dodać cebulę, tarty żółty ser, jajka, śmietanę, startą gałkę muszkatołową, zgniecione 2 lub 3 ząbki czosnku, sól ,pieprz do smaku. Podgotować w garnku mieszając aż połączą się wszystkie składniki.

Wylać na podpieczone ciasto i razem piec ok 35 min. w 180 stopniach.

Zobacz także: Szybkie zmiękczanie liści szpinaku.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)