Czy wiesz jak zrobić roladę biszkoptową z nadzieniem orzechowym?

Składniki: cukier puder, śmietana, mąka, wanilia, orzechy włoskie, cukier

Dno blachy wyłożyć papierem. Żółtka utrzeć z cukrem. Ubitą pianę wyłożyć na żółtka, dodać mąkę i lekko wymieszać. Wylać na blachę, łopatką rozsmarować aż do brzegów blachy na grubość 1,5 cm. Piec ok. 20 min.

Gdy powierzchnia ciasta jest zrumieniona, ciasto wyjąć (ciasto ma być upieczone, lecz miękkie, nie wysuszone, gdyż w przeciwnym razie nie da się zwinąć). Sporządzić nadzienie: orzechy zemleć, laskowe, przed zmieleniem zrumienić w piekarniku. Śmietanę ubić, wymieszać z orzechami i cukrem.

Gdy powierzchnia ciasta jest zrumieniona, lecz ciasto jest elastyczne i odchodzi od boków brytfanny, wyłożyć je na serwetkę, zdjąć papier, ostudzić, posmarować nadzieniem i zwinąć w serwetkę. Gdy ciasto ostygnie, posypać cukrem z wanilią, pokroić skośne krążki o 1 cm grubości, ułożyć w całość dwoma rzędami.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)