Popcorn. fot. Czy.wieszjak.pl

Czy wiesz jak zrobić popcorn?

Oto szybki i łatwy sposób na zrobienie popcornu.
/ 05.07.2010 16:00
Popcorn. fot. Czy.wieszjak.pl

Do głębokiego garnka wlej trochę oleju słonecznikowego. Rozgrzej olej na średnim ogniu i wrzuć 2 garście ziaren kukurydzy do prażenia. Przykryj garnek pokrywką.

Na początku nic nie będzie się działo. Pomyślisz, że to wszystko, co słyszałeś(aś) o robieniu popcornu, to bujdy. Nagle, gdy będziesz chciał(a) zrezygnować, dobiegnie cię pojedynczy trzask. Pozostałe ziarenka natychmiast pójdą w ślady pierwszego, jakby uznały ten pojedynczy dźwięk za sygnał do zabawy, i pobudzane przez wysoką temperaturę, przemienią się z twardych kulek w boski, puchaty i chrupki popcorn.

Potrząsaj garnkiem nad ogniem, żeby nic się nie przypaliło i nie przywarło do dna. Pokrywka powinna być dość ciężka, by eksplodujące ziarna jej nie zrzuciły. Kiedy dzikie trzaski ucichną, poczekaj jeszcze na dwa-trzy ostatnie dźwięki i dopiero wtedy przestań potrząsać garnkiem.

Zdejmij garnek z ognia, podnieś pokrywkę (używając rękawicy) i przesyp popcorn do wysokiej miski. Niektórzy w tym momencie dodają trochę masła. Jeżeli lubisz popcorn na słodko, dosyp cukru, a jeśli wolisz słony - soli.

Zobacz także: Zdrowe przekąski.