Czy wiesz jak zrobić placek półkruchy ze śliwkami?

Składniki: cukier waniliowy, śliwka, proszek spulchniający, sól, śmietana, żółtka, cukier, tłuszcz, mąka

Śliwki opłukać, osuszyć ściereczką, każdą śliwkę nadkrajać na pół, wyjąć pestkę, każdą połowę nadkrajać wzdłuż na 2 części tak, aby wszystkie części pozostały jednak ze sobą u wierzchołka złączone (wiśnie wydrylować).

Ciasto wywałkować i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, posmarować białkiem. Ułożyć śliwki na placku rzędami, wciskając je nieco w ciasto. Ciasto między śliwkami nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika.

Po upieczeniu pokrajać placek w prostokątne kawałki (około 16 sztuk), po­sypać cukrem w mączce.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)